Januari Yuverta | opdracht poezie en Cyanotype
in het te downloaden document zit het gedicht in de drie talen, nederlands, engels en macedonisch
Tijdens mijn reis en werkzaamheden in Skopje, Macedonië, voerde ik vergelijkbare opdrachten uit in Nederland bij twee verschillende klassen: een tweedejaars VMBO-T klas en een tweedejaars basis klas op het Yuverta in Den Bosch, waar Annemarie werkt.
Wat opviel, was dat de Nederlandse leerlingen meer moeite hadden met het schrijven van gedichten dan hun leeftijdsgenoten in Macedonië. In Nederland heb ik de opdracht in het Nederlands gegeven, terwijl het in Macedonië in het Engels was, gezien de internationale voertaal op die school.
Ik heb met twee verschillende docenten in hun mentorklassen mogen werken en ervoer een duidelijk verschil tussen de klassen, evenals in de benadering van de docenten. Annemarie betrok haar basisleerlingen meer en gaf uitgebreidere toelichting op ons bezoek aan Macedonië. Vervolgens nam ik het over en begon met het uitleggen van de techniek en het voorstellen van mezelf aan de hand van vragen van de leerlingen over mijn afkomst, huisdieren, enz. Na het voordragen van mijn gedicht, verdeelde ik de klas in groepen en liet hen hun gedichten delen, wat verrassende onthullingen en gesprekken tussen leerlingen opleverde.
De volgende dag herhaalde ik dit proces in de VMBO-T klas, waar ik met collega Katja van Annemarie werkte. Hier merkte ik een andere dynamiek in de klas op. Terwijl Annemarie de leiding had in haar klas, voelde ik me meer aan zet in deze groep. Het voorlezen van mijn gedicht leidde tot een levendige uitwisseling tussen de leerlingen, met veel van hen die hun gedicht wilden voordragen. Het was opvallend hoe leerlingen elkaar beter leerden kennen en verrassende ontdekkingen deden, zoals twee vriendinnen die erachter kwamen dat de een op een woonwagenkamp woonde.
Hoewel de dynamiek anders was, zorgde de activiteit voor waardevolle interacties. Het viel me op dat een deel van de klas minder gemotiveerd was voor de linosnede-techniek, maar enthousiast reageerde op het maken van cyanotypie. Katja bevestigde dat deze leerlingen vaak niet erg geïnteresseerd waren, maar wel te activeren waren als iets hen verraste en nieuwsgierig maakte. Een andere wind in de klas door de kunstenaar voor de klas te zetten had een mooie uitwerking.
Al met al waren het waardevolle leermomenten op deze school, mogelijk gemaakt door Annemarie, die dit avontuur mogelijk maakte.