10 november 2023

21-01-2024

Hoorcollege Christianne | World Art en storytelling

"Narratives are a very powerful tool, on a very basic level they tell us about the world and how it works. They also help us to learn about ourselves. They help us discover and understand who we are, where we come from, to where we belong. They forge our identity, and they position us in the world, they give us a space to imagine, they give us clues, and they shape our perspectives." • Ibrahim Nehme, "We are the heroes of our own stories". 

TEDxBangalore2014 • https://www.unesco.org/en/node/82166,

"Verhalen zijn een zeer krachtig instrument, op een zeer basaal niveau vertellen ze ons over de wereld en hoe deze functioneert. Ze helpen ons ook om over onszelf te leren. Ze helpen ons ontdekken en begrijpen wie we zijn, waar we vandaan komen, waar we thuishoren. Ze smeden onze identiteit en positioneren ons in de wereld, ze geven ons ruimte om te fantaseren, ze geven ons aanwijzingen en ze vormen onze perspectieven."

aantekeningen hoorcollege

Storytelling |

In de westerse filosofie is de zoektocht naar kennis en waarheid sterk verbonden met kijken: we moeten eerst zien, dan geloven. Grâce Ndjako analyseert de rol van orale tradities in de Afrikaanse filosofie. Mondelinge vertelling is het vertellen van een verhaal met behulp van stem en gebaren. De orale traditie kan vele vormen aannemen, waaronder epische gedichten, gezangen, rijmpjes, liedjes en meer. Niet al deze verhalen zijn historisch accuraat of zelfs waar. 

**Reflectie: De Kracht van Orale Tradities en Verhalen in Filosofie en Spiritualiteit**

De verwevenheid van Aboriginal mythologie met filosofie en spiritualiteit toont een diepgaand begrip van de wereld en het zelf. In tegenstelling tot westerse culturen, waar filosofie en spiritualiteit vaak op schrift worden gesteld, omarmen veel inheemse gemeenschappen, waaronder de Aboriginals, een mondelinge overlevering als hun primaire medium.

De kern van deze reflectie is het besef dat, terwijl het westerse denken en de filosofie zich vaak manifesteren in geschreven vormen, vele andere bevolkingsgroepen, zoals de Aboriginals, Indieers, Irakezen, hindoeisme, sankriet In India hadden ze zoals wij de bijbel, koran en de tenach hebben zij de De Mahabharata, een religieus filosofisch boek, het verklaren van de vier levensdoelen: kama (begeerte), artha (rijkdom), dharma (spirituele doel), moksha (bevrijding).en nog veel  Daarnaast zijn er meer bevolkingsgroepen en met spirituele en filosofische  inzichten die het doorgeven  via verhalen, rituelen en mondelinge tradities. Dit proces, waarbij de kracht van het gesproken woord wordt benadrukt, biedt een unieke lens om de diepte van hun denken te begrijpen. DIt noemen we narrative + verhaal ideologisch verhaal, iets wat alles bind. Grote menselijke thema's doorgeven generatie op generatie.

In westerse culturen worden filosofische en spirituele ideeën vaak vastgelegd in geschreven teksten, wetenschappelijke verhandelingen en theologische geschriften. Deze vastlegging heeft bijgedragen aan de gestructureerde en geformaliseerde aard van de westerse filosofie en spiritualiteit. Aan de andere kant worden veel inheemse filosofieën mondeling doorgegeven, verpakt in verhalen, liederen en rituelen die de diepgaande wijsheid van generatie op generatie overbrengen.

Deze vergelijking roept vragen op over de manier waarop kennis en inzicht worden overgedragen en gewaardeerd. Het benadrukt ook de diversiteit van benaderingen om de diepere vragen van het bestaan te verkennen. De mondelinge tradities van inheemse volkeren leggen de nadruk op het belang van luisteren, ervaren en delen als essentiële elementen van het filosofisch en spiritueel leren.

Deze reflectie nodigt uit tot een bredere erkenning van de waarde van diverse overleveringsvormen. Het herinnert ons eraan dat terwijl het geschreven woord dominant is in bepaalde culturele contexten, het gesproken woord en het verhalen vertellen even waardevol zijn, en in sommige opzichten, zelfs dieper doordringen in de weefsels van de menselijke ervaring en wijsheid.

Deze verhalen komen terug in kunst nu ook in g=lobal art. het is dan ook van belang dat we meer weten over de ander. Maar het belangrijkste is weten dat wij als westerling niet de enige zijn met kennis en schrift. WE ZIJN NIET OPPERMACHTIG.

Maak een gratis website.